Kennis doe je op, drijfveren heb je.

Kennis is een aspect dat je op kan doen, kan verliezen en kan bijleren. Het verandert continu. Jouw drijfveren is echter iets wat je altijd hebt, in jezelf.

HR / recruitment

March 13, 2024

Kennis is een aspect dat je op kan doen, kan verliezen en kan bijleren. Het verandert continu. Jouw drijfveren is echter iets wat je altijd hebt, in jezelf.

Binnen de arbeidsmarkt of bij recruitment wordt vaak gekeken naar ervaring; Welke dingen heb je geleerd en welke kennis heb je opgedaan? Kennis staat hierbij centraal.

Als starter kan het zomaar zijn dat je wordt afgewimpeld door te weinig ervaring. Maar is dit terecht? En wat kun je eraan doen? Kennis is iets wat je gedurende je loopbaan opdoet, terwijl je skill-set (of je drijfveren) een leven lang meegaan.

Kennis opdoen versus een bepaald type mens zijn

In onze ogen is het belangrijk voor je ontwikkeling om bewust te worden van het verschil tussen opgedane kennis en drijfveren.

Je kunt jarenlang kennis hebben opgedaan van een specifieke branche of product, maar er later achter komen dat je totaal iets ander wilt. Of erachter komen dat je in een andere branche je drijfveren kwijt kunt en je hier net zoveel plezier uit haalt dan binnen de omgeving waarin je bent opgeleid.

Drijfveren zijn universeel: Je kunt ze in allerlei situaties, branches of functies inzetten.

Een praktisch voorbeeld:

Een student accountancy met stevige focus op details en het vermogen om de puntjes op de i te zetten wordt waarschijnlijk een goede boekhouder, maar zou met een andere studie zoals chirurgie ook zijn accuratesse op stiptheid kunnen inzetten bij operaties, het toedienen van verdovingen en de juiste ingreep succesvol en volledig uitvoeren.

Als dit gericht wordt op FM dan zal deze student meer affiniteit hebben met inkoop of contractmanagement. In de basis moet de mens dus niet worden getypeerd door kennis maar zijn of haar drijfveren. Een persoon zoals geschetst moet in onze ogen niet worden getypeerd door kennis over het vak accountancy / chirurgie, maar primair op accuratesse, oog op detail en gestructureerde aanpak.

Op deze manier maken we met UNDSQVRD de brede branche Facility Management heel concreet. Het ontdekken van drijfveren kan helpen om een richting binnen Facility Management te kiezen, maar ook om meer branches te koppelen aan je skill-set. Waarom zou je aan FM verbonden moeten worden als je mensgericht bent? Mensgerichtheid vind je ook in de zorg of binnen Personeel & Arbeid (HRM).

Onthoud dus dat je tijdens je studie en carrière kennis opdoet, maar dat het daarbij niet ophoudt.

Zie je een functie waarin je 'inner flame' wordt aangewakkerd, maar heb je niet de juiste ervaring of de juiste studie? Laat via een motivatie (brief, belletje, reactie) zien wat je skill-set is en leg je er niet bij neer. Willen is vaak zo veel krachtiger dan kunnen!

13.3.2024

Contact

Behoefte aan een persoonlijk gesprek?

Zit je met vragen over je carrière en heb je behoefte aan advies? Wij gaan graag het gesprek met je aan.

Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Verzonden!

Bedankt voor je bericht. We komen zo snel mogelijk bij je.
Oops! Er ging iets verkeerd...