Solliciteren is een wederkerig gesprek

Bij UNDSQVRD motiveren we jong talent om het Personal Brand centraal te zetten. Dit betekent dat je jezelf mag zijn en je eigen verhaal mag vertellen. Een moment waar dit uitermate belangrijk is, is het sollicitatiegesprek.

HR / recruitment

March 11, 2024

Een wederkerig gesprek voor een toekomstige samenwerking

Een sollicitatiegesprek is geen éénrichtingsverkeer, al wordt het vaak op deze manier ingestoken; De werkgever stelt de vragen en de sollicitant moet zo goed mogelijk antwoord geven. Op deze manier zou een sollicitatiegesprek niet vormgegeven mogen worden.

Tevens ben je als sollicitant snel geneigd om jezelf anders voor te doen dan wie je daadwerkelijk bent. Misschien denk je op deze manier beter in aanmerking te komen voor de baan waar je voor solliciteert. Dit is echter zonde want zo wordt niet duidelijk of er daadwerkelijk sprake is van een match. De focus ligt namelijk op de korte termijn; simpelweg het krijgen van de baan.

Is dit de juiste focus denk je?

De lange termijn begint bij…

In onze ogen is een sollicitatiegesprek een gesprek waarbij werkgever en sollicitant gaan onderzoeken of ze een toekomstige samenwerking aan willen gaan. Het streven zou een lange termijn samenwerking moeten zijn, dit is immers prettig voor beide partijen.

Maar hoe creëer je een gesprek waarbij beide partijen de ‘lange-termijn-bril’ opzetten? Dit begint bij twee belangrijke aspecten; wederkerigheid en eerlijkheid.

Een sollicitatiegesprek zou altijd een wederkerig gesprek moeten zijn waarbij beide partijen gelijk staan. De werkgever is niet degene die alle vragen mag stellen, ook de sollicitant mag de werkgever het vuur aan de schenen leggen met vragen over de functie, bedrijfscultuur en de teamsamenstelling.

Om elkaar als gelijken te kunnen zien zal de werkgever een omgeving moeten creëren waarbij de sollicitant zich op zijn gemak voelt. Dit noemen we ook wel een psychologisch veilige omgeving. Dit is een omgeving waarbij de sollicitant weet dat hij zichzelf mag zijn en daarop niet afgerekend wordt.

Een sollicitant zal in een psychologisch veilige omgeving de ruimte voelen om zichzelf te presenteren zoals hij is. De sollicitant heeft hierdoor niet het gevoel dat hij zich (bijvoorbeeld) zakelijker of resultaatgerichter hoeft te gedragen om geaccepteerd te worden.

Eerlijkheid duurt het…

Zodra de sollicitant zich veilig voelt en er ontstaat een wederkerig gesprek, is het volgende aspect het belangrijkst; eerlijkheid.

Beide partijen zullen eerlijk naar elkaar moeten zijn om daadwerkelijk een goed gevoel te krijgen van elkaar. Voor een werkgever betekent dit een helder beeld schetsen van de bedrijfscultuur en de verwachtingen voor de vacature. Een sollicitant zal duidelijk moeten zijn over zijn drijfveren en minder sterke punten. Door dit te delen, schets je duidelijke verwachtingen en creëer je geen onnodige druk om te presteren op bepaalde expertises of taken die niet bij jou passen.

En uiteindelijk is het voor beide partijen niet erg om ‘nee’ te zeggen, als dit maar wel eerlijk onderbouwd wordt.

Wees transparant waarom je het een mismatch vindt en geef elkaar feedback als hier ruimte voor is. Bij UNDSQVRD zeggen we vaak; een aai over de bol is leuk, maar scherpe feedback is nog leuker. Eerlijkheid duurt namelijk het langst.

11.3.2024

Contact

Behoefte aan een persoonlijk gesprek?

Zit je met vragen over je carrière en heb je behoefte aan advies? Wij gaan graag het gesprek met je aan.

Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Verzonden!

Bedankt voor je bericht. We komen zo snel mogelijk bij je.
Oops! Er ging iets verkeerd...